Naujienų archyvas

Lietuvos startuolių įgalinimas: "iVita" klasterio parama ir "Fitodenta" sėkmė

Startuoliai yra inovacijų gyvybinė jėga, skatinanti ekonomikos augimą, darbo vietų kūrimą ir suteikianti gyvybingumo regioninėms ekosistemoms. Lietuvoje šios besikuriančios įmonės atlieka lemiamą vaidmenį  stiprinant šalies ekonominį augimą. Jos atneša šviežių idėjų, perversmą sukeliančių technologijų ir verslumo dvasios, taip reikšmingai prisidėdamos prie šalies ekonominės plėtros. Tuo tarpu klasteliai, tokie kaip "iVita", yra vienas iš šiuos startuolius remiančių ramsčių, nes jie yra labai svarbūs tarpininkai ir pagalbininkai, skatinantys ir spartinantys šių jaunų įmonių augimą.
 
Kodėl startuoliai svarbūs Lietuvoje
Startuoliams tenka labai svarbus vaidmuo Lietuvos ekonomikoje. Jie teikia naujų ir novatoriškų sprendimų įvairiuose sektoriuose - nuo sveikatos priežiūros iki technologijų, taip suteikdami ekonomikai dinamiškumo. Jie taip pat veikia kaip darbo vietų kūrimo katalizatoriai, pritraukia kvalifikuotus talentus ir skatina inovacijų kultūrą. Be to, startuoliai dažnai veikia kaip investicijų magnetai, pritraukiantys į šalį vietos ir užsienio kapitalą.
Startuoliams būdingas veržlumas ir novatoriškas mąstymas leidžia jiems greitai prisitaikyti prie rinkos pokyčių. Tai didina konkurencingumą ir skatina ekonomikos atsparumą.
Globalizuotame pasaulyje startuoliai yra labai svarbūs Lietuvai, kad ji neatsiliktų nuo technologijų pažangos ir išlaikytų konkurencinį pranašumą įvairiose pramonės šakose.
 
Klasterių vaidmuo ir "iVita" indėlis
Klasteriams tenka vienas iš pagrindinių vaidmenų skatinant startuolių augimą, nes jie veikia kaip centralizuoti centrai, teikiantys daugybę paramos paslaugų ir išteklių. Tarp Lietuvos klasterių sveikatos technologijų klasteris "iVita" taip pat yra svarbus veikėjas, ugdantis ir skatinantis startuolių plėtrą.
Siekdamas paspartinti startuolių sėkmę, sveikatos technologijų klasteris "iVita" siūlo platų paramos mechanizmų rinkinį. Tai apima tinklų kūrimo galimybes, skatinančias bendradarbiavimą ir partnerystę ekosistemoje, konsultacijas, skirtas konsultuoti įvairiais verslo veiklos aspektais, ir pagalbą rengiant paraiškas investicijoms pritraukti.
"iVita" vykdoma sveikatos technologijų akseleravimo ir mentorystės iniciatyvos padeda formuoti sveikatos priežiūros sektoriaus startuolius. Be to, "iVita" pastangos pritraukti finansavimą, pavyzdžiui, per tokias finansavimo priemones kaip "Inopažangą" ir kt., suteikia esminius finansavimo kelius, skatinančius startuolių augimą.
Renginio akimirka: Tech-Park Kaunas nuotrauka
 
Sėkmės istorija: Fitodenta
"Fitodenta" yra 2020 m. įsteigtas biotechnologijų startuolis, kuris specializuojasi natūralių biologinių medžiagų panaudojimo srityje. Įmonė jau pasiekė didelės sėkmės Lietuvos startuolių bendruomenėje. "Fitodenta" buvo pripažinta 2023 m. Kauno metų startuoliu - tai prestižinis titulas, įrodantis įmonės įtaką ir sėkmę.
Tuo tarpu, sveikatos technologijų klasteris "iVita" didžiuojasi bent iš dalies prisidėjęs prie "Fitodenta" sėkmės. Su "iVita" parama "Fitodenta" įgijo galimybę užmegzti ryšius ir gavo pagalbą užsitikrinant investicijas.
 
Fitodenta" sėkmės istorija yra puikus pavyzdys, kaip startuoliai gali skatinti inovacijas ir ekonominę pažangą. Ji taip pat parodo, kad tokios ekosistemos, kaip klasteriai, atlieka nepakeičiamą vaidmenį skatinant šių įmonių sėkmę.
Startuoliams tenka svarbus vaidmuo kuriant inovacijas ir plėtojant ekonomiką Lietuvoje, o tokie klasteriai kaip "iVita" yra labai svarbūs pagalbininkai. Jie teikia svarbią paramą, išteklius ir patarimus, kurie būtini šių pradedančiųjų įmonių augimui. Fitodenta pripažinimas 2023 metų startuoliu pabrėžia esminį klasterių vaidmenį puoselėjant ir įgalinant startuolius.
 
Renginio akimirka: Tech-Park Kaunas nuotrauka