Naujienų archyvas

Inovatyvus kauniečių įnašas į mūsų sveikatą

Kauniškė bendrovė „Baltec CNC Technologies“ su partneriais UAB „De Futuro“ ir AB „Audimas“ kuria inovatyvią iMON sistemą ligų prevencijai ir sveikai gyvensenai palaikyti. Ši sistema ypač naudinga 40-mečiams ir vyresnio amžiaus žmonėms, stokojantiems fizinio aktyvumo.    
         
Nepakylantiems
Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, fizinio aktyvumo stoka – trečioji pasaulyje pagal sukeliamų mirčių skaičių priežastis, pralenkianti net nutukimą. Judėjimo stoka labiausiai kankina tuos, kurie dirba sėdėdami arba kasdien prie kompiuterio praleidžia daugybę valandų, sukeldami savo sveikatai įvairių rizikų ir atverdami kelią ligoms.
Pasak Kauno klinikų Ortopedijos ir traumatologijos klinikos vadovo profesoriaus Romo Jono Kalesinsko, nuolatinis darbas sėdint gali pakenkti daugeliui žmogaus organų sistemų. Kiti  medikai įsitikinę, kad toks sėdimas gyvenimo būdas  trumpina gyvenimą  taip, kaip ir viena po kitos traukiamos cigaretės. Peršasi akivaizdi išvada – reikia daugiau judėti. Tačiau kaip ir kokiu intensyvumu tai daryti, kad dar labiau nepakenktume savo sveikatai, o juolab – kad ją pagerintume? 
Esminius atsakymus į šiuos klausimus pateikė sveikatingumo klasteriui „iVita“ priklausančios trys kauniškės bendrovės: UAB „Baltec CNC Technologies“, UAB „De Futuro“  ir AB „Audimas“, šiuo metu įgyvendinančios ES remiamą projektą  „Intelektualių dėvimų jutiklių sistema žmogaus sveikatingumo stebėsenai (iMON)“.
Vertina įvairius parametrus
„Nuo projekto pradžios, t.y. nuo 2013 m. kuriame žmogaus fiziologinių parametrų stebėjimo ir fizinio pajėgumo testavimo sistemos iMon prototipą. Žmogus, naudodamasis šia sistema, galės pagal integruotus į sistemą testus, pasitikrinti savo organizmo funkcinę būklę, stebėti bei vertinti savo fizinį aktyvumą bei jo lygį tiek sportuojant, tiek kasdieninėje veikloje. Sistema vertina fizinę asmens būklę, atsižvelgdama į  širdies darbo, kvėpavimo parametrus, kūno temperatūrą bei judėjimą fiksuojančių jutiklių duomenis“, – aiškino šio projekto iniciatorius  „Baltec CNC Technologies“ projektų koordinatorius Gintaras Rimša.
Pasak pašnekovo, šio sukurta sistema (gal sprendinys ar kitaip?) suteiks žmonėms realią galimybę išmaniosiomis technologijomis išspęsti savo nejudrumo sukeltas problemas. Projekto sprendiniams teigiamos įtakos turėjo bendradarbiavimas su sporto  medicinos specialistu dr. Aurimu Mačiuku, vadovaujančiu Lietuvos sveikatingumo klubų asociacijai.
Išmani programėlė
Projekte dalyvaujantis „De Futuro“ specialistas Vincas Benevičius pabrėžė, jog kuriant šią inovatyvią sistemą, siekta naudos žmogui ir visuomenei. Mat sistema su programine įranga suteiks galimybę žmogui pačiam įvertinti savo sveikatos būklę.
Tai bus galima padaryti, apsivilkus nusipirktus specialius marškinėlius su įvairiais jutikliais. Tereikės jų rodmenis perkelti į išmaniųjų telefoną ar kompiuterį bei internetinę svetainę – juose iš anksto įdiegta speciali programėlė įvertins pateiktus rezultatus 100 balų sistemoje, pateiks galutinį atsakymą ir pasiūlys sprendimą, kaip pagerinti atskirus parametrus ir  jūsų sveikatą.  Minėta programėlė galės ne tik analizuoti jai pateiktus duomenis, juos vertinti ir pasiūlyti sprendimą – programėlė galės atsakyti į daugybę klausimų. Pavyzdžiui, kodėl  vienokiu ar kitokiu balu įvertino tam tikrus testo rezultatus, kokia yra širdies kraujagyslių būklė ir t.t. 
Vienintelė Lietuvoje
„Šią inovatyvią sveikatos stebėsenos sistemą – antros tokios Lietuvoje nėra – bus galima įsigyti 2016 metais už sumą, kuri artima trijų mėnesių mokesčiui sveikatingumo klube. Įsigijus mūsų sistemą, kuri rodys ir stebės, kaip mums sekasi rūpintis savo sveikata, ja būtų galima naudotis daugybę metų, o ne tris mėnesius“, – pažymėjo UAB „De Futuro“ direktorė Diana Vertelkienė, pati tiesiogiai dalyvaujanti projekto veiklose.
Kauniečių sukurta inovatyvi sveikatos stebėsenos ir būklės gerinimo sistema bus naudinga ne tik atskiram individui ir visuomenei, bet ir padėjo pamatus kitiems panašiems inžineriniams bei kompleksiniams sprendimams  ateityje.
Papildoma informacija
*Projektui įgyvendinti reikiamas lėšas – 812 716 Lt skyrė ES.
*Projekto įgyvendinimo trukmė: 2013.10.01-2015.09.30.
*Projektas įgyvendinamas, vadovaujantis Ekonomikos augimo veiksmų programos priemone  „Intelektas LT“.
*Įgyvendinant projektą bendradarbiauta ir su sveikatingumo klasterio „iVita“ nariais - Lietuvos sporto universitetu bei sporto klubu „Linija“, taip pat su Kauno technologijos universitetu.
*Projekto nauda: dėvimi išmanieji prietaisai turi potencialą pakeisti sveikatos sistemą, ją decentralizuojant, labiau kontroliuojant pacientą ir daugiausia dėmesio skiriant ne jo gydymui, o ligų prevencijai.
 
 "Kauno diena", 2014-11-28