Naujienų archyvas

2021/12/09 Kalėdinis Baltijos klasterių forumas

Tarptautinę klasterių bendruomenę ir visus, besidominčius klasterių veikla bei jos galimybėmis, š. m. gruodžio 9 d.  kviečiame į Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros (MITA) organizuojamą tradicinį Kalėdinį Baltijos klasterių forumą.

Šių metų renginio tema: adaptacija prie vykstančių pokyčių ir persitvarkymas sėkmei. Informacinio renginio metu sužinosite Lietuvos ir Europos klasterių ekosistemos naujienas bei klasterių politikos aktualijas. 

Forumą atidarys Ekonomikos ir inovacijų ministerijos Inovacijų ir pramonės departamento direktorius Ričardas Valančiauskas. Jis pristatys politikos formuotojų viziją apie klasterių vaidmenį ateityje. Politikos formuotojų pasitikėjimas klasteriais ir jų palaikymas itin svarbus gaivinant ekonomiką ir rengiant planus verslo prevencijai kitų krizių akivaizdoje.

Pirmoje šių metų pusėje – t.y. kovo – gegužės mėnesiais, Europos klasterių ekspertų grupė surengė 15 virtualių seminarų. Jų metu buvo teiktos idėjos ir gerosios praktikos pavyzdžiai, orientuoti į politikos formuotojus Europos, nacionaliniu, regioniniu ir vietos lygiu bei klasterių vadovus, nes nuo jų veiksmų sinergijos priklauso Europos ekonomikos atsigavimo greitis. Pagal aptartus pasiūlymus buvo parengtas naujas politikos priemonių rinkinys. Apie šią paramą Europos klasterių augimui ir bendradarbiavimui per Europos Komisijos iniciatyvas papasakos virtualiai renginyje dalyvausiantis DG GROW generalinio direktoriaus pavaduotojas klasterių tarptautiškumo klausimams Peter Czaga. 

Prancūzų klasterių asociacijai „Association Française des Pôles de Compétitivité“ suteikti labai aukšti įgaliojimai kuruoti ir vystyti Prancūzijos klasterių ekosistemą. Vykdančioji direktorė Pauline Capus pasidalins 16 metų darbo patirtimi formuojant ir įgyvendinant klasterių politiką. Renginio organizatorių teigimu,  iš pirmų lūpų išgirsti, kaip veikia ir kaip valdoma klasterių ekosistema vienoje ir pirmaujančių šalių, turėtų būti įdomus ne vien klasteriams, bet labiau klasterių politikos formuotojams, nes jie, ekspertų teigimu, bent dešimčia metų lenkia situaciją Lietuvoje.

Į dalyvius virtualiai kreipsis ir Christian Rangen. Verslo pasaulyje gerai žinomas strategijos ir inovacijų konsultantas, verslo mokyklos lektorius ir dažnas konferencijų pranešėjas iš Norvegijos aptarsinovatyvių klasterių akceleravimo būdus ir „Pentagram“ galimybes. 

Renginį organizuojančio MITA projekto „Inovacijų tinklaveikos skatinimas ir plėtra (InoLink)“ vadovė Jolita Razumienė pristatys šių metų pabaigoje parengtą Lietuvos klasterių studiją, Lietuvos klasterių bendruomenėje vykstančius pokyčius ir naujus poreikius.

Dar viena virtuali forumo pranešėja – Švedijos Netporto mokslo parko vadovė ir „NetPort Energy cluster“ koordinatorė Katarina Hansell, apžvelgs savo patirtį ką tik pasibaigusiuose pilotiniuose mokymuose Baltijos jūros regiono klasterių vadovams.

Po jos apie Europos klasterių sertifikavimą reguliuojančios organizacijos EUCLES veiklą papasakosasociacijos pirmininkas Hervé Floch. Rugsėjo 30 d. veiklą oficialiai pradėjusi tarptautinė organizacija tęsia Europos klasterių analizės sekretoriato (ESCA) darbus – tobulina Europos klasterių sertifikavimo procesus ir teikia jų meistriškumą patvirtinančias žymas. Beje, Lietuvoje šiuo metu vyksta klasteriams itin aktualus sertifikavimas, kurį inicijavo projektas „InoLink“.

Renginį užbaigs klasterių prisistatymo sesija. Vienas iš tarptautinei bendruomenei apie savo veiklą ir tikslus papasakosiančių klasterių – šių metų lapkričio mėnesį įsikūręs Lietuvos kosmoso verslo lyderius vienijantis Kosmoso technologijų klasteris.

Renginį moderuos inovacijų ir technologijų žurnalistas Lukas Keraitis.

Renginys vyks hibridiniu būdu. Dalyvaujantiems kontaktiniu būdu reikalingas Galimybių pasas.

 

Kviečiame registruotis: http://bit.ly/BalticClusterChristmasForum2021