Naujienų archyvas

Mokslo ir verslo bendradarbiavimas

Mokslo slėniais naudosis 10 kartų dažniau

Šiandien Lietuvoje yra 5 mokslo slėniai ir 10 veiklą vykdančių technologijų parkų. Prognozuojama, kad šia moksline infrastruktūra po aštuonerių metų naudosis dešimt kartų daugiau inovatyvius produktus kuriančių klientų nei dabar. Taip radikaliai mokslo slėnių populiarumas turėtų išaugti todėl, kad Lietuvos verslo ateitis siejama su mokslu grįstais, pasaulyje konkurencingais produktais bei paslaugomis.

Pavyzdžiui sveikatingumo klasteryje „iVita“ vos per kelis metus buvo sukurti keli inovatyvūs sprendimai. Taip nutiko todėl, kad nuo klasterio gyvavimo pradžios 2011 m iki šiandien bendram darbui ir naujų sveikatingumo produktų kūrimui susivienijo 11 bendrovių.
 
„Klasterio tikslas – padidinti bendradarbiavimą ir sinergiją sveikatingumo srityje, – pasakoja klasterio „iVita“ direktorė Diana Vertelkienė. – Visų pirma, klasteryje buvo sukurta išmani sistema, kuri matuoja širdies ritmą ir gautus fiziologinius parametrus perduoda į išmaniuosius įrenginius. Šis bendrai sukurtas produktas „iPulsas“, startuoja rinkoje. Taip pat visi klasterio nariai toliau bendradarbiauja tarpusavyje, kuria naujus produktus, kartu bando eiti į užsienio rinkas“.
 
D.Vertelkienė taip pat pastebi, kad klasterio nariams, kuriant produktus, prireikė ir lietuviškų mokslo centrų, vadinamųjų slėnių. „Būna tokių projektų, kurie vykdomi mokslų centruose, slėniuose, kai perkamos jų paslaugos“, – kalba D.Vertelkienė. Taip suteikiamos sąlygos bendradarbiauti mokslui ir verslui.
 
Slėniai veiks efektyviai
 
„Savo esme slėniai tai yra mokslo infrastruktūros išvystymo projektai, dar kartais juokais pavadinami „mokslinės įrangos pirkimo sąrašais“. Lietuva ilgą laiką į šią sritį visai neinvestavo, todėl investicijos čia buvo būtinos, – sako Žinių ekonomikos forumo direktorius Edgaras Leichteris. – Kitas klausimas ar galima buvo jas padaryti efektyvesnėmis“.

Visą straipsnį skaitykite:  http://www.lrytas.lt/verslas/rinkos-pulsas/mokslo-sleniais-naudosis-10-kartu-dazniau.htm